Жители и гости на с. Радилово ще опитат кешкек на националния фестивал, посветен на това ястие
BOBSTH 06:45:01 22-09-2018
AM1555BO.009 06:45
с.Радилово- кешкек - фестивал
Жители и гости на с. Радилово
ще опитат кешкек на националния фестивал,
посветен на това ястие
с. Радилово,22 септември /Николета Манджукова, БТА/
Хората от пещерското село Радилово съхраняват и предават поколение след поколение рецептата на едно ястие, за което се смята, че има магични свойства. Кешкек, както тук го наричат, се приготвя с мълчана вода и може би точно тя е причината да се вярва, че помага на жените да се сдобият с рожба. Това разказа за БТА Маренка Вачкова, секретар на местното читалище "Зора 1903".
За осма поредна година читалището с подкрепата на кметство Радилово и община Пещера организира Национален фестивал на кешкека и народните умения. На 22 и 23 септември на площада в селото жители и гости ще могат да видят как се приготвя ястието и да го опитат.
В Радилово има и легенда за кешкека. Тя разказва как в древни времена жените престанали да зачеват или раждали мъртви деца. Когато в селото останали само няколко жени в детеродна възраст, една от тях сънувала сън, в който богинята Бендида обещала, че ще им помогне, но когато децата се родят, майките трябва да приготвят каша и да я раздадат на всички в селото. Богинята заръчала да съберат най-хубавото пшеничено зърно, да го смелят между едри камъни и след това девет пъти да го измият. Бременна булка да донесе мълчана вода и да я кипнат в голям съд, след което да добавят смляното жито и да бъркат. Да бъркат и да наричат: "Да порасне силно и работливо", "Да бъде с чиста душа като зърното". Когато детето порасне, преди сватбата му да приготвят отново кешкек и да го нарекат за здраве на семейството му, а след това и на децата му.
След като жените изпълнили казаното от Бендида се родили и първите бебета - здрави и червенобузи. Оттогава кашата кешкек се е превърнала в символ на новия живот.
В селото рецептата за кешкек се предава от далечни времена. Преди всяка сватба и след всяко раждане тя задължително се приготвя и се раздава на всички, обясни Маренка Вачкова. Рецептата не е сложна. Необходими са половин килограм жито, 150 гр. масло, 1.5 литра вода/мълчана/, една кафена лъжица сол. За поръсване се ползват захар или сирене. Във водата се слага щипка сол и се оставя да заври. Житото се измива девет пъти, добавя се и се вари, докато стане на каша. Трябва да се бърка непрекъснато, за да е сигурно, че не са останали несварени зърна. Кешкекът се сваля от огъня, а в отделен съд се препържва маслото. То се добавя в кашата и се разбърква, докато поеме напълно. Кешкекът се поднася, поръсен със захар или сирене.
Мълчаната вода, която е задължителна за ястието, се налива рано сутрин от горски извор. По пътя към нея и на връщане жената, която я носи, не трябва да отронва и дума. Дори и да срещне познат не трябва да го поздравява. Заради това, според легендата, жените ходели за вода нощем, за да не ги среща никой.
За тазгодишното издание на фестивала в Радилово организаторите са подготвили богата програма. Тя започва в 8.00 часа днес - 22 септември, с демонстрация на варене на кешкек. По-късно местни самодейци ще направят възстановка и на легендата за кешкека. На площада през двата дни на събитието ще има различни работилници, изложба базар на храни и земеделски продукти, презентация на здравословно хранене с булгур,фолклорно надиграване, концерти и др.
/АМ/