Обредни хлябове и пити, характерни за сватбения ден показват на фестивала "С дъх на хляб и мед" в Търговище

BOBSTH 10:53:31 16-05-2018
IS1051BO.008
Търговище - кулинария - фестивал
Обредни хлябове и пити, характерни за сватбения ден показват на фестивала "С дъх на хляб и мед" в Търговище
Търговище, 16 май /Боряна Димитрова, БТА/
Обредни хлябове и пити, характерни за сватбения ден показват на фестивала "С дъх на хляб и мед" в Търговище. Тридневният кулинарен форум, в който се включват 47 участници, е част от програмата на 241-ия традиционен пролетен панаир в Търговище.
В него читалища от общината, пенсионерски клубове и пекарни, представят тестени изделия, които традиционно се приготвят от жителите на населеното място. Пити, погачи и ястия, без които не преминава сватбения ден в търговищкото село Алваново, изложиха от читалище "Й. Миндов - 1892". Гостите на панаира бяха почерпени с кешкак - варено жито, задължително за сватбата. Това е солено жито, варено на тих огън, джуркано с дървена бухалка, попарено с вряща масло и посолено. Сервира се в домовете на младоженците. Адетът да се вари жито е от стари времена и в началото е било основно ястие на трапезата", разказва за БТА Елена Малинова, секретар на културната институция.
Освен кешкак, на празничната трапеза има кукли от тесто - малка и голяма; меденик, от който се правят пита и кравай: питата символизира старото семейство, а краваите - младото, уточняват жените. Ритуалните хлябове за сватбения ден са украсени с чемшир и босилек, завързани с червен конец - за здраве, допълва Маринова. Даряват се на кръстника, майката и свекървата, а за останалите гости - "канезки" - хлебчета с формата на буквата "Х".
На фестивала наред с баници, баклави, гьозлеми и сладкиши, могат да се опитат различни видове мед и пчелни продукти.
/ИС/