Българските студенти в САЩ са намалели с 15 на сто миналата година

Българските студенти в САЩ са намалели с 15 на сто миналата година

AV 13:06:31 16-02-2022
HT1303AV.012
Образование - България, САЩ

Българските студенти в САЩ са намалели с 15 на сто миналата година
София, 16 февруари (Антоанета Маркова, БТА)
Българските студенти в САЩ са намалели с малко над 15 на сто през миналата учебна година в сравнение с предходната, сочат данни на платформата за образователна информация "Ерудера", която е първата по рода си, действаща с помощта на изкуствен интелект.


Висшите учебни заведения в САЩ привличат повече от един милион чуждестранни студенти от цял свят. През академичната 2020/21 само 585 студенти от България са се записали в американски висши учебни заведения. Това е спад от 15, 2 на сто в сравнение с 2019/20, когато в САЩ са се записали да следват 690 българи, съобщиха от "Ерудера".

Платформата анализира официални данни от американското федерално министерство по образованието. Според информация от Института за международно образование страната, чиито студенти в американски висши учебни заведения регистрира най-голям процентен спад за академичната 2020/2021 г., е Република Корея (-21%). Китай отбелязва спад с 15 на сто, Индия - с 13 на сто, уточниха от "Ерудера" в отговор на запитване на БТА. Трите страни са с най-висок дял сред чуждестранните студенти в САЩ.

В САЩ над 1000 висши учебни заведения - частни и обществени, изискват от студентите си да бъдат ваксинирани срещу Ковид-19, за да могат да учат присъствено. От платформата са направили свое проучване за това кои университета в САЩ изискват от студентите да бъдат ваксинирани, за да присъстват физически на лекции и учебни занятия. В списъка им на водещите университети, наложили изискването, са университетът Принстън, университетът Станфорд, университетът Йейл, Колумбийският университет, университетите на Ню Йорк, на Чикаго, на Вашингтон, на Мичиган, на Охайо, на Пенсилвания, университетът "Джонс Хопкинс", университетът Дюк и други.

Въпреки изискванията за ваксиниране, много от висшите учебни заведения дават възможност за изключение за студентите и персонала от това изискване въз основа на медицински и религиозни причини, отбелязват от "Ерудера". Оттам обаче посочват, че според експерти сред причините за спада в броя на чуждите студенти е условието за ваксинация срещу Ковид-19.
"Много университети по света се присъединяват към институциите, изискващи ваксини, докато други обявиха, че скоро ще въведат подобно изискване като единствен начин за предпазване на студентите и на университетските общности", каза експертът по висше образование в "Ерудера" Гент Укхайдарай. В имейл до БТА той коментира, че "българските студенти, записани в тези университета, както и тези, които планират да учат в тях от следващата академична учебна година, трябва да бъдат ваксинирани, иначе може да загубят мястото си в университета". Експертът изтъкна също, че има български студенти, които може да са освободени от задължението да се ваксинират заради медицинско състояние, което да ги възпрепятства. "Всеки български студент, който възнамерява да следва, без да е ваксиниран въз основа на правилата за изключение, трябва да има готовност да представи силни аргументи защо има право да се възползва от изключенията", посочи той.

Броят на чуждестранните студенти в американски висши учебни заведения е намалял с 15 на сто през академичната 2020-2021 г. и вероятно това се дължи на въздействията на пандемията, сочат данни и на изследване на "Пю рисърч" от края на 2021 г. По-малко от един милион чуждестранни студенти са се записали да следват в САЩ през учебната година или онлайн, или присъствено. За пръв път от 2014-2015 г. по-малко от един милион души от други страни постъпват във висши учебни заведения в САЩ.

Според данните от Института за международно образование на САЩ спадът в броя на студентите от съседните на България страни-членки на ЕС е по-малък в сравнение с българските студенти. С 9,4 на сто по-малко гърци следват в САЩ в сравнение с предходната учебна година, като броят им е 2256 души. От Румъния, за да следват в САЩ, са заминали да следват 852 души. Техният брой бележи спад от 14,8 на сто в сравнение с новозаписалите се румънски студенти в САЩ предходната академична година.
/ХТ/