Срещата на лидерите на шест опозиционни партии в Турция - повратен момент в групирането на силите на политическата сцена преди изборите през 2023 г.

Срещата на лидерите на шест опозиционни партии в Турция - повратен момент в групирането на силите на политическата сцена преди изборите през 2023 г.

AV 10:56:01 16-02-2022
ML1040AV.009 10:56
Турция - опозиция

Срещата на лидерите на шест опозиционни партии в Турция - повратен момент
в групирането на силите на политическата сцена
преди изборите през 2023 г.


София, 16 февруари (Милена Маркова от БТА)
Състоялата се в събота среща на лидерите на шест опозиционни партии в Турция, които през есента на миналата година се обединиха за общи действия за връщане към парламентарна система на управление, е повратен момент в развитията на турската политическа сцена и групирането на силите преди президентските и парламентарни избори през юни 2023 г. На срещата на кръгла маса, свикана по покана на лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу, присъстваха председателката на "Добра партия" Мерал Акшенер, лидерът на Партията на щастието Темел Карамоллаоглу, лидерът на Демократическата партия Гюлтекин Уйсал, лидерът на Партията за демокрация и напредък (ДЕВА) Али Бабаджан и лидерът на Партията на бъдещето Ахмет Давутоглу.
В писмена декларация след срещата лидерите на шестте партии съобщиха, че ще оповестят на 28 февруари текста на пътна карта за преход към подсилена парламентарна система, за който са постигнали споразумение. През 2018 г. Турция премина от парламентарна към президентска система на управление след влизането в сила на конституционни промени, одобрени на референдум през април 2017 г.
Представители на шестте партии участваха през изминалите три месеца в изработване на пътната карта, чийто окончателен вариант е бил одобрен на срещата в събота. В декларацията лидерите определиха срещата и взетите на нея решения като "исторически ден за Турция". В текста са изтъква, че преходът към подсилена парламентарна система е обща и приоритетна цел на шестте партии, независимо от различията между тях. В нея се посочва, че за постигането на тази цел е необходимо конструктивно да се планира осъществяването на процеса. В декларацията лидерите на шестте партии подчертават решимостта си за изграждане на "силна, демократична, либерална, справедлива система" с прозрачно управление, безпристрастна и независима съдебна система и разделение на властите. В текста се казва, че страната "преживява една от най-дълбоките политически и икономически кризи в републиканската си история" и се изтъква, че "най-важната причина за тази криза несъмнено е произволното и непризнаващо правила управление, прилагано под името "президентска система на управление". "Днес ние направихме важна стъпка за изграждане на "Утрешна Турция" в името на нашия народ", се отбелязва в декларацията. Шестте партии изтъкват решимост да продължат сътрудничеството си, като разширяват неговите сфери, и заявяват ангажираността си за осъществяване на подсилена парламентарна система. В декларацията се посочва, че на срещата лидерите са обсъдили и актуалните икономически и социални развития в страната и са обменили мнения по въпроса за политики, които да започнат да се прилагат след изборите, и за области, в които биха могли да осъществят съвместна работа.
Опозиционните вестници подчертаха, че лидерите на шестте партии са постигнали съгласие за общите си цели и определиха споразумението между тях като "историческо".
Основен въпрос преди срещата бе дали партия ДЕВА на отделилия се от управляващата Партия на справедливостта и развитието бивш вицепремиер и министър на икономиката Али Бабаджан и Партията на бъдещето на бившия съратник на президента Реджеп Тайип Ердоган и бивш премиер Ахмет Давутоглу официално ще се присъединят към опозиционния Национален алианс, включващ останалите четири партии, който бе създаден за парламентарните избори през 2018 г. Един от лидерите, присъствали на срещата, е заявил пред в."Джумхуриет", че макар все още да не може да се каже, че двете партии са се присъединили към алианса, пътят им е в тази посока. Представители на Партията на бъдещето са посочили пред вестника, че срещата е била много важна и че "посоката е ясна, пътят е ясен". Заместник-председателят на Партията на бъдещето Селчук Йоздаг е определил постигнатото съгласие между лидерите на шестте партии като "голяма стъпка към бъдещето". Вестник "Джумхумиет" цитира и представители на партия ДЕВА, които са подчертали, че вече е изградена атмосфера на доверие и дори по пътя напред да има евентуални трудности, те ще бъдат преодолени бързо.
На срещата в събота не е била обсъждана темата за евентуален общ кандидат на президентските избори през 2023 г., която ще бъде предмет на разговори в бъдеще.
Макар прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) да не бе поканена на срещата, възможността за сътрудничество с нея с оглед на президентските избори не изглежда изключена. От януари ДПН води разговори за предизборна коалиция за парламентарните избори с няколко партии с лява и социалистическа ориентация. Същевременно обаче съпредседателят на формацията Митхат Санджар е коментирал, че по пътя към президентските избори воденето на преговори и търсенето на съгласие с ДПН е задължително условие. Според информации в медиите той е отбелязал, че партията е отворена за идея за общ кандидат в президентските избори и желае диалог и преговори с всички опозиционни партии. От друга страна в отговор на критики от отговорни представители на прокюрдската партия за това, че тя не е била поканена на срещата в събота, лидерът на НРП Кълъчдароглу е заявил: "Ние не пренебрегваме ДПН. Разговаряме с нея. Когато има нужда, ще водим разговори пак. Те могат да дойдат при нас, ако искат да споделят становищата си, когато има нужда и ние ще отидем. Споделяме нашите становища". Тези коментари навеждат на мисълта, че вратата за евентуално сътрудничество на шестте опозиционни партии с ДПН с оглед президентските избори остава отворена.
На 28 февруари ще стане известно съдържанието на договорената от лидерите на шестте партии пътна карта за връщане към парламентарна система в случай на победа на изборите. Постигнатият консенсус на срещата в събота обаче вече е сигнал за вероятно обединение на шестте партии в предизборен алианс и за готовността им за съвместни стъпки преди и след изборите по пътя към общата им цел. (ММ)
/МЛ/