Има ли някакъв шанс за успех предложението на Турция да посредничи в кризата между Русия и Украйна

AV 16:47:01 15-02-2022
VN1629AV.011 16:47
Турция - Украйна - Русия

Има ли някакъв шанс за успех
предложението на Турция
да посредничи в кризата между Русия и Украйна


София, 15 февруари (Нора Чолакова, БТА)
Турция, която е втора сила в НАТО и заема важно геостратегическо положение, се стреми към все по-голямо влияние не само в региона, а и в световен мащаб. Анкара, която имаше активно участие при разрешаването на конфликта в Нагорни Карабах, която разширява влиянието си сред страните от тюркския свят, извършва трансгранични антитерористични операции в Ирак и Сирия и оказва съдействие за възстановяването на Афганистан, наскоро обяви, че е готова да бъде посредник при разрешаването на конфликта между Москва и Киев.
Заплахата за възможно нахлуване на Русия в Украйна активизира международната дипломация, а един от най-активните "миротворци" стана президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, който казва, че е "приятел на Путин" и в същото време смело произнася лозунга "Слава на Украйна".
По време на посещението си в украинската столица на 3 февруари Ердоган изтъкна, че Анкара е готова да направи всичко по силите си, за да помогне за разрешаване на кризата между Украйна и Русия, а украинският му колега Володимир Зеленски каза, че приветства предложението. Ердоган посочи, че Турция е готова да бъде домакин на преговори между Москва и Киев.
Друг важен аспект от срещата бе подписването на споразумение за създаване на зона за свободна търговия между Украйна и Турция. Освен за икономическо сътрудничество и съвместни инфраструктурни проекти документът реално отваря вратите и за засилване на политическото и военното сътрудничество между двете страни. След срещата с Ердоган Зеленски уточни, че по време на посещението му е било подписано споразумение, според което украински заводи ще могат да произвеждат турските безпилотни самолети, които вече са използвани при сраженията с подкрепяните от Русия бунтовници в Донбас.
Всъщност винаги, когато става въпрос за военно-техническото сътрудничество между Турция и Украйна, всеки се сеща за безпилотните летателни апарати Байрактар (Bayraktar TB2), а според някои експерти именно използването на турски дрон в Донбас през 2021 г. се превърна в повод за ескалацията на напрежението с Русия. Украйна подписа през 2018 г. споразумение с Турция за купуването на шест безпилотни летателни апарати Байрактар, а доставките бяха извършени през ноември 2019 г. Според информация на агенция Блумбърг обаче Турция е продала много повече безпилотни самолети на Украйна, отколкото е било известно.

Трябва да се отбележи, че Турция прави втори опит за посредничество при опита за разрешаване на руско-украинския въпрос, като Ердоган предложи още в началото на декември посредничество. Предложението тогава обаче не доведе до нищо по същество. Експертите коментираха, че предложението на Ердоган се прави след масовите протести през ноември заради икономическата криза в Турция. Очевидно турският лидер се е опитвал да насочи вниманието на хората към значимостта на родината им в световен мащаб.
Турция отдавна претендира не само за статута на регионален, но и на световен лидер. Страната има огромни амбиции и отдавна мечтае за постоянно място в Съвета за сигурност на ООН (Ердоган призова за разширяване на броя на постоянните страни членки в Съвета за сигурност на ООН), но реализирането на тази цел в момента е толкова далечно, колкото и членството й в ЕС.
Очевидно Анкара, както и всяка друга страна, преследва свои лични цели в опита си да бъде миротворец при разрешаването на сложния конфликт около Украйна.
В момента стокообменът между Украйна и Турция възлиза на 7,5 милиарда долара годишно. Очаква се през следващите няколко години стокообменът между двете страни да достигне 10 милиарда долара годишно. Стокообменът между Турция и Русия през 2021 г. пък възлезе на 33 милиарда долара.
Междувременно на фона на твърденията, че Русия ще нахлуе в Украйна на 16 февруари (т.е. утре; впоследствие се появиха и твърдения за инвазия на 22 февруари) повечето страни препоръчаха на гражданите си да напуснат Украйна. Турското външно министерство отправи предупреждение към гражданите си да не пътуват в областите в района на източната граница на Украйна и добави, че Турция е готова да предприеме действия за сигурността на своите граждани в Украйна, ако се стигне до въоръжен конфликт.
Броени дни по-рано обаче (на фона на призивите за незабавна евакуация на чуждестранните граждани) Турция обяви, че ще открива нови консулства в Украйна.

По време на визитата на Ердоган в Киев на 3 февруари имаше още един много интересен детайл - той произнесе лозунга "Слава на Украйна" и получи отговор от украинските военни. Този лозунг много дразни руснаците. Като се има предвид, че в дипломацията няма нищо случайно, може би този символичен жест на Ердоган е бил някакво послание към Москва?
Ердоган често нарича руския президент Владимир Путин - "мой приятел", като се обърна по този начин към него и след като руският лидер му изпрати телеграма с пожелания за бързо оздравяване (когато стана ясно, че Ердоган е заразен с коронавирус). Т. нар. история на "дружбата" между Путин и Ердоган явно е пълна с много напрегнати моменти, а съперничеството между двете страни датира от столетия.

Напрежението по украинско-руската граница става все по-високо, но на този етап няма информация за вариант за преговори между Москва и Киев с турско посредничество, макар миналата седмица външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу да заяви, че Анкара продължава със стъпките си за намаляване на напрежението по оста Украйна-Русия. Той изтъкна, че Турция като страна, която има добри отношения както с Украйна, така и с Русия, полага "както явни, така и задкулисни усилия" за успокояване на напрежението. Чавушоглу обяви, че Турция полага усилия и по линия на ООН и Организацията за ислямско сътрудничество.
Украинската страна иска, готова е за посредничество, руската страна не е затворила вратата. Може да бъдем домакин на заседание, което ще се състои при посещение на Путин в Турция, каза Чавушоглу едва преди няколко дни, но в момента няма яснота относно възможна дата за посещение на руския президент в Турция.
Според редица експерти предложението на Турция за посредничество в момента е малко вероятно да доведе до положителен резултат.
(НЧ)/ВН/