Очертава ли се изход от политическата криза в Либия?

AV 15:19:01 15-02-2022
PA1512AV.003
Либия - политика - криза - обзор

Очертава ли се изход
от политическата криза
в Либия?


София, 15 февруари (Алексей Маргоевски, БТА)

Миналата седмица беше белязана от събития в Либия, способни да потопят тази богата на петрол и газ страна със сравнително малко население от 7 милиона жители, която е на кръстопътя на мигрантските потоци към Европа, в хаос и нова политическа криза. Миналия четвъртък либийският премиер Абдел Хамид Дбейба оцеля след покушение, след като неизвестни лица стреляли по колата му в ранните часове на деня в столицата Триполи, когато се връщал в дома си, съобщи телевизионният канал "Ал Арабия". Премиерът се измъкна невредим, но няколко куршума улучиха автомобила му, а нападателите успяха да избягат. Този очевиден опит за убийството му беше извършен на фона на борба между местни фракции за контрол върху временното правителство, посочва в. "Уолстрийт джърнъл".

Моментът за нападението едва ли е избран случайно, защото по-късно същия ден говорител на либийския парламент, заседаващ в Тобрук, обяви, че бившият влиятелен вътрешен министър Фатхи Башага е избран с мнозинство от депутатите за нов временен министър-председател след оттегляне на съпернически кандидат, на фона на всеобщо разочарование от провала на изборите. Настоящият титуляр на премиерския пост Абдел Хамид Дбейба каза, че не признава опита на парламента да го освободи от длъжност, че правителството му продължава да е легитимно и че той няма да се оттегли. Опитът за убийство на Дбейба и решението на парламента за замяната му може да утежни кризата за контрола над страната и да създаде отново две съперничещи си правителства, което да попречи на плановете на ООН за обединението на страната, отбелязва в "Файненшъл таймс".

Пред телевизия "Ал Ахрар" Дбейба заяви в петък, че обмисля представяне на пътна карта за решаване на политическата криза в страната, като фокусът на тази инициатива ще бъде разработването на законопроект за изборите за парламент, до провеждането на които отказва да се оттегли. Той изрази обаче готовност да се оттегли от надпреварата за президент, за да може инициативата му да успее, предаде Ройтерс. Дбейба определи избирането на временен премиер от парламента в Тобрук като още един опит за проникване в Триполи със сила. Дбейба коментира и стрелбата по кортежа му ден преди това и каза, че двама наемници са се опитали да го убият.

Междувременно Башага пристигна на летището "Митига" край Триполи без да среща съпротива от тамошните въоръжени милиции. Той обеща да отвори нова страница в историята на Либия, като протегне ръка към всички и благодари на Дбейба за свършената работа. Башага каза, че ще сформира ново правителство в идните 15 дни, което да бъде одобрено от парламента, съобщи ТАСС. Той посочи, че възнамерява да представи пътна карта за произвеждане на избори до 14 месеца и обеща да не се кандидатира на тях.

Башага, който е влиятелен политик от Западна Либия, вече има подкрепата на могъщи фигури от Източна Либия, по-специално на фелдмаршал Халифа Хафтар, който контролира Изтока на страната и се опита безуспешно през 2019 г. да обсади столицата Триполи и да я превземе, отбелязва "Файненшъл таймс". Тогава Башага бе организаторът на отбраната на столицата срещу силите на Хафтар.

Ако Башага обаче не успее да поеме реалната власт в държавата, страната отново ще бъде изправена пред перспективата от две паралелни правителства, отбелязва за "Файненшъл таймс" анализаторът Волфрам Лашер от Германския институт за изследване на международната сигурност (German Institute for International and Security Affairs). Изследователят посочва също, че макар милициите в Западна Либия да не са склонни да бранят правителството на Дбейба, те биха били подозрителни към всякакво развитие, което дава по-голямо влияние на Халифа Хафтар.

Парламентът в Тобрук, някои от членовете на който подкрепиха навремето офанзивата на Хафтар срещу Триполи, твърди, че правителството на Дбейба вече не е действащо, след като се провали възможността за произвеждане на избори на 24 декември миналата година. ООН обаче заяви, че продължава да възприема Дбейба за временен премиер на Либия, предаде Франс прес. Изборите за президент се провалиха, защото не беше съгласувана обща правна рамка за провеждането им. Някои кандидати като сина на Муамар Кадафи, Сейф ал Ислам, бяха дисквалифицирани, а после отново допуснати. ООН трябваше да упражни надзор за произвеждането им, но специалния пратеник на организацията за Либия Ян Кубиш подаде оставка през ноември, отбелязва сп."Икономист".

Съседен Египет, който преди три години подкрепи опита на Хафтар да завземе цялата страна, вече изрази подкрепа за Башага в изявление на външното си министерство, в което се приветстват "взетите мерки" от парламента в Тобрук и поетата от него отговорност, посочва "Файненшъл таймс".

Газини, старша анализаторка за Либия в Международната кризисна група (International Crisis Group), каза пред "Файненшъл таймс", че пазарлъците между брокерите на политическа власт в Либия са сигурна рецепта за "отлагане на изборите" най-малко с две години. Тя добави, че парламентът няма правомощия да назначи нов временен премиер, а "правната уязвимост" на решението може да повлече обжалването му пред съда, което ще възпрепятства връщането на страната към стабилност.

Създалото се положение може да върне страната към времената на конфликт, но не и на пълномащабна гражданска война поне в краткосрочен план, прогнозира "Уолстрийт джърнъл". Според изданието неотдавнашното затопляне на отношенията между Турция и Обединените арабски емирства (ОАЕ), които са основните поддръжници на двата съперничещи си лагера, изключва подобен сценарий.

По време на последния конфликт Турция снабдяваше силите на международно признатото правителство в Триполи с дронове и средства за противовъздушна отбрана, което му помогна да издържи обсадата от силите на Хафтар. ОАЕ пък бе основен поддръжник на Хафтар, предоставяйки му дронове, бомби с лазерно насочване и бронирани машини, сочат данни на ООН, цитирани от изданието. И двете страни в конфликта тогава използваха активно чуждестранни наемници, чието изтегляне от Либия бе една от основните задачи на мисията на ООН, за която сега мнозина смятат, че е в по-добри ръце след поемането й от Стефани Уилямс.

Временното правителство на премиера Дбейба стана факт през март 2021 г. след преговори под егидата на ООН и бе натоварено със задачата да обедини разделените между две съперничещи си правителства държавни институции в Либия и да упражни надзор върху произвеждането на изборите - нещо, с което не успя да се справи. Западът се надяваше произвеждането на изборите да затвори страницата, когато различни милиции упражняваха контрол над страната през по-голяма част от последното десетилетие, а чужди сили ги покровителстваха като им изпращаха оръжие и наемници.

През последните седмици въоръжените сили мобилизираха повече бойци и техника в столицата, което предизвиква опасения, че политическата криза може да доведе до сблъсъци, отбелязва Ройтерс. След решението на източнолибийския парламент да замени Дбейба на поста сега може да се стигне до завръщане към ситуацията от преди създаването на неговото правителство, със съперничещи си администрации, опитващи се да управляват страната от различни градове. Оформящото се двувластие не вещае нищо добро за бъдещето на страната.


/ПА/