Регионалните избори в Кастилия и Леон или възходът на "Вокс"

AV 13:06:01 15-02-2022
PA1259AV.002
Испания - регионални избори - политика - "Вокс"

Регионалните избори в
Кастилия и Леон или
възходът на "Вокс"


София, 15 февруари (Божидар Захариев, БТА)
"Не искаме нито повече, нито по-малко от това, което ни се полага", заяви лидерът на испанската крайнодясна партия "Вокс" Сантяго Абаскал, след като политическата му сила спечели третото място на регионалните избори в автономната област Кастилия и Леон. Харизматичният Абаскал, чиято партия бързо набра популярност в Испания през последните години, категорично заяви, че за да може дясната Народната партия, която спечели първото място на тези избори, да разчита на подкрепата на "Вокс", вицепремиерският пост в автономната област ще трябва да бъде зает от представител на крайнодясната формация. "Вокс" предложи за вицепремиер своя кандидат за премиер на Кастилия и Леон и водач на партийната листа на регионалните избори Хуан Гарсия-Галярдо.
"Сантяго Абаскал не изчака бюлетините да бъдат преброени на сто процента, за да назове цената на подкрепата си за Народната партия: вицепремиерският пост в Кастилия и Леон", написа във връзка с изборите в. "Паис".

Поредният изборен успех на "Вокс"

"Вокс", която бе създадена през 2013 г., за относително кратко време събра голяма подкрепа в испанското общество и започна да печели позиции в представителните органи както на регионално, така и на национално ниво. Няма да е пресилено, ако кажем, че партията е най-сериозната крайнодясна формация в Испания понастоящем и че нейният лидер Сантяго Абаскал е също толкова популярен в страната си, а и в Европа, подобно на други крайнодесни лидери, като например председателката на френския "Национален сбор" Марин Льо Пен. "Вокс" за първи път влезе в националния парламент на Испания през 2019 г., само шест години след създаването си. Успехите на партията на регионални избори датират и от по-рано.
Резултатите от произведените в неделя регионални избори в Кастилия и Леон, автономна област която както исторически, така и географски е от изключителна важност, са истински успех за крайнодясната партия. Досега "Вокс" разполагаше с един представител в регионалния парламент на Кастилия и Леон, а сега ще има 13 депутатски места (от общо 81), което я превръща в трета политическа сила в автономната област. Успешното представяне на "Вокс" е и основен акцент, който извеждат във връзка с изборите някои испански издания.
"Крайнодясната партия е големият победител от решението на регионалния премиер от Народната партия Алфонсо Фернандес Манюеко да свика предсрочни избори с надеждата да получи абсолютно мнозинство" в парламента на Кастилия и Леон, пише "Паис".

Какво следва оттук нататък?

Винаги след избори хората си задават въпроса "Какво следва оттук нататък?". Същият въпрос сега си задават в Кастилия и Леон. Макар "Вокс" безспорно да отбеляза успех на тези избори, партията на Абаскал все пак е на трета позиция и участието й в новото регионално правителство не е гарантирано, въпреки че изглежда трудна задача досегашният регионален премиер Манюеко, от Народната партия, да успее да събере достатъчна подкрепа за сформиране на правителство без "Вокс".
На второ място на изборите се нареди Испанската социалистическа работническа партия, която заяви, че под никаква форма няма да подкрепи правителство на Народната партия в Кастилия и Леон.
"Санчес отхвърля всякаква възможност за подкрепа на (правителство) на Народната партия", написа в. "А Бе Се" във връзка с позицията на социалистите. Говорителят на испанското правителство Фелипе Сисилия заяви на пресконференция, че социалистите няма да подкрепят правителство на Народната партия в Кастилия и Леон (той уточни, че под подкрепа може да се има предвид и гласуване "въздържал се" при вота в регионалния парламент, при който ще бъде одобрено новото правителство) не само защото Народната партия демонстрира голяма близост и толерантност по отношение на крайната десница, а също така и защото около досегашното регионално правителство на испанските консерватори в тази автономна област има сериозни подозрения за корупция.
В самата Народна партия изглежда има разногласие между структурите на национално и регионално ниво какви стъпки следва да се предприемат по отношение на предстоящия преговорен процес за сформиране на ново правителство на Кастилия и Леон.
"Националното ръководство на Народната партия отхвърля идеята за съюз с "Вокс", но Манюеко не отхвърля никоя възможност", написа "Паис". Според испанския всекидневник националното ръководство на консерваторите настоява представителите на "Вокс" да бъдат убедени да гласуват "въздържал се" при вота за одобряване на правителството и Народната партия да се опита да сформира коалиция с регионални политически сили. От "Вокс" обаче бяха категорични, че искат да станат част от правителството на Манюеко. "Няма да подарим гласовете си на никого", заяви кандидат-премиерът на крайнодясната формация Хуан Гарсия-Галярдо, цитиран от "Паис".

"Вокс": ключова политическа сила в Каталуния и Леон

От всичко казано по-горе може да бъде направен един голям извод: "Вокс" очевидно вече е ключова политическа сила в Каталуния и Леон. Причините за това са най-малко три. Първата е, че крайнодясната формация се нареди на трето място на изборите. Втората е, че Народната партия под една или друга форма ще има нужда от подкрепата на "Вокс", за да сформира правителство, особено като вземем предвид твърдата позиция и нежеланието на социалистите да сътрудничат. Третата е, че предполагаемата близост между Народната партия и "Вокс", и, в известен смисъл, самото съществуване на "Вокс" определят до голяма степен позицията на социалистите по отношение на предстоящия преговорен процес. Затвърждава се също така на регионално ниво националната тенденция "Вокс" да е трета политическа сила, която се нарежда след консерваторите и социалистите, и ключов играч в испанската политика. Като вероятни причини за това можем да посочим, че "Вокс" обръща внимание на някои сериозни проблеми за избирателите, като например обезлюдяването на някои испански региони и липсата в тях на перспектива за младите хора.
(БЗ)/ПА/