Първото биенале на обогатената реалност представя двадесет артисти в три града в Германия

Първото биенале на обогатената реалност представя двадесет артисти в три града в Германия

AV 12:12:31 15-02-2022
HT1209AV.008
Изкуство - Германия

Първото биенале на обогатената реалност
представя двадесет артисти
в три града в Германия


София, 15 февруари (Антоанета Маркова, БТА)

Разхождате се в парка и се наслаждавате едновременно на изкуство, природата и радостта от движението. В съвременния свят това е възможно дори и когато произведенията на изкуството всъщност не са точно там, където сте и вие.

В три града в Германия от няколко месеца изкушените могат да се потопят в света на изкуството сред природата и градската среда благодарение на първото биенале на обогатената реалност, което представя творби на двадесет артисти. Обогатената реалност съчетава реално обкръжаващата ни среда и компютърно-генерирани обекти като звук, видео, графични изображения с помощта на софтуер, използван на електронно устройство като смартфон или таблет.


Бившият музей на индустрията и бизнеса, който днес се нарича "Северен Рейн-Вестфалия Форум" и е част от музея Кунстпаласт в Дюселдорф, организира биеналето от края на август миналата година.

Творци от различни страни в света предоставиха свои работи за проекта, достъпен в парковете Еренхоф и Хофгартен в Дюселдорф, както и в германските градове Кьолн и Есен.

Първото биенале на обогатената реалност създава нова изложба на скулптури на открито.

Дигитализираните произведения на изкуството се разполагат в реалната среда с помощта на софтуер и стават достъпни за публиката чрез приложение за мобилни телефони. Новият формат е изключително подходящ и за времето на пандемията, която ограничи силно възможността на публиката да посещава галери ии музеи и на артистите да показват изкуството си и да се реализират.

Лорън Лий Маккарти (САЩ) добави виртуални послания на пейките в парковете, творчески колектив "Кайкен" (Великобритания, Германия) експериментира с обогатената реалност и създаде виртуални шахматни дъски в парковите пространства, лондонското "Студио Абав енд билоу" превърна данните за качеството на въздуха в обогатена реалност чрез дигитални и сензорни технологии. Тим Берешайн (Германия) представи обогатена реалност, в която виртуален крадец влиза в Кунстпаласт, за да задигне произведения на норвежкия артист Йорген Доблоу.

Биеналето показва още произведения на Джеръми Бейли (САЩ), Сибел Кавали Бастос (Бразилия ,Великобритания), Мануел Роснер (Германия), Тео Триандафилис (Гърция, САЩ) и други.

Благодарение на сътрудничеството с балетната трупа "Балет ам Райн" преживяването се оцветява и с танцови изпълнения в обогатена реалност. Балетистите се появяват като умалени фигури в парка, досущ като феи, чрез мобилното приложение.

"Обогатената реалност е хибридна, иновативна и изключително креативна. Физическите граници са елиминирани и можете да видите неща, които действително не могат да съществуват", коментира в имейл до БТА кураторът на първото по рода си биенале Ален Бибър, творчески директор на музея.
"Много творци в момента работят върху иновативни творби в обогатена реалност и целта на биеналето е да им даде сцена, платформа за изява", каза той.

Бийбър оценява първото биенале като изключително успешно. "Мобилното приложение е изтеглено повече от 14 000 пъти досега. Няма друг формат на изложба, който да е по-подходящ за времето ни. Посетителите могат да се разхождат и наслаждават на парка с помощта на телефона или таблета си и да изпитат сами уникалната комбинация от изкуство, технологии и природа", каза той.

Второто издание на биеналето на обогатената реалност ще е през 2023 г., отново фокусирано върху Дюселдорф и района около него, става ясно от изявлението на Бибър за БТА. Куратори на второто издание ще са Джудит Винтерхагер и Соня Вундерлих.

"За следващите години сме отворени за сътрудничество и бихме искали биеналето на обогатената реалност да се разраства. Предвиждаме да създаваме този нов дигитален скултурен парк на открито на всеки две години и да показваме най-значимите международни артисти, работещи с обогатена реалност", каза Бибър.

Сателитните изложби в Кьолн и Есен са осъществени в партньорство с проекта "урбанана", който насочва вниманието към градските центрове на провинция Северен Рейн-Вестфалия, казаха за БТА от туристическия портал на Кьолн, позовавайки се на информация от туристическата служба на Северен Рейн-Вестфалия. Изложбите в Кьолн и Есен привличат и местни, и чуждестранни туристи в тези градове.

След изтеглянето на мобилното приложение, потребителите могат да разгледат безплатно 13 от инсталациите. Достъпът до останалите 22 е възможен срещу такса от 4,99 евро.

Първото биенале на обогатената реалност трябваше да приключи тази седмица, но поради интереса на публиката продължава до 24 април, съобщиха за БТА от пресслужбата на музея в Дюселдорф.

Снимки
Katja Illner й NRW-Forum Dusseldorf
Deutsche Oper am Rhein Fairies 2021 й MIREVI/ХТ/