Пандемията променя социалните навици на гърците

Пандемията променя социалните навици на гърците

AV 11:29:01 15-02-2022
PK1125AV.011
Гърция - пандемия - икономика

Пандемията променя
социалните навици
на гърците


София, 15 февруари (Елена Дражева от БТА)
Ще има ли трайна промяна в социалните навици на гърците, които са силно повлияни от хода на пандемията? Това е един от въпросите, които са от особено значение за развитието на гръцката икономика като цяло.
Таверните, ресторантите, заведенията и кафенетата са сред най-засегнатите от редица мерки, налагани с цел да се ограничи разпространението на КОВИД-19.
В опитите си да не се стигне до пълен локдаун, правителството на Кириакос Мицотакис ограничи съществено възможността на гърците да посещават любимите им места за развлечение. В последните месеци значително се намали достъпът до заведенията, който стана възможен само за ваксинирани. Ограничение има и по отношение на броя на хората, които могат да седят на една маса, правостоящи не се допускат, а доскоро беше забранена и музиката.
Въпреки че на много места правилата всъщност не се спазват напълно, неминуемо ситуацията от последните над две години е довела до промяна в нагласите на гръцкото общество към забавленията навън.
Според проучване, резултатите от което са публикувани във в. Катимерини", пандемията вече е наложила промяна в социалните навици на гърците и дори нормалният социален живот в страната да се възстанови, той ще е различен отпреди.
Като съществена промяна се отича наблюдаваният доскоро само в други европейски държави навик да се излиза веднага след работа. Тенденцията сега, която е много често срещана в предградия на столицата Атина, е хората да излизат по заведенията в часовия пояс между 19 и 22 ч.
Заради постоянните ограничения с цел да да се спре разпространението на КОВИД-19 се наблюдава, че групичките от забавляващи се хора са по-малобройни. В същото време обаче сметките, които плащат, са по-високи, а осезаемо е желанието им да стават и да танцуват.
Работещите в сектора отчитат ясен спад на клиентите си. При хората, посещаващи кафенета, спадът е от 6 на сто, а при тези на таверни - 12 на сто. Особено голям е отливът от посетителите на барове, клубове и бар ресторанти, който достига до 50 на сто.
Участвалите в изследването хора казват, че не излизат по заведения, за да спестят пари и от съображения за безопасност. Около 46 на сто заявяват, че искат да избегнат струпването на хора и шума.
66 на сто от анкетираните споделят, че излизат по-малко, отколкото във времената преди пандемията. Известен оптимизъм буди фактът, че 55 на сто от участвалите в проучването казват, че когато излизат, харчат за храна и напитки горе-долу същите пари.
Работещите в сектора не са големи оптимисти и казват, че не очакват връщане към нормалността преди 2024 г.
Проблемите пред сектора не се изчерпват само с намаления брой клиенти. Безпокойство за бъдещето предизвиква и скокът на цената на електроенергията и поскъпването на хранителните продукти. Това от своя страна налага оскъпяването на услугата и предполагаем отлив на още клиенти.
Правителството на Мицотакис вече обмисля разхлабване на мерките, което да обхване и заведенията, но дали епидемиологичните показатели ще позволяват пълното отваряне на бизнеса, още не е ясно.
Според публикации в медиите голяма част от ограничителните мерки може би ще отпаднат за ваксинираните лица, но ще се запазят за неваксинираните. Надеждата на управляващите е ваксинационното покритие в страната да нарасне още повече, което би позволило да се отменят повечето мерки, както вече се случва в други европейски държави.

/ПК/