Историческо посещение на Ердоган в Обединените арабски емирства - нова крачка към затопляне на отношенията

Историческо посещение на Ердоган в Обединените арабски емирства - нова крачка към затопляне на отношенията

AV 16:42:01 14-02-2022
NC1638AV.014
Турция - ОАЕ - посещение

Историческо посещение на Ердоган
в Обединените арабски емирства -
нова крачка към затопляне на отношенията


Истанбул, 14 февруари (Специално за БТА от Нахиде Дениз)
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган замина днес на двудневно официално посещение в Обединените арабски емирства по покана на престолонаследника на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян.
Визитата на турския президент се осъществява след деветгодишно замразяване на двустранните отношения. За последно той бе посетил ОАЕ през 2013 г.,но тогава бе премиер. Сегашната визита е първата му визита като държавен глава.
Началната стъпка бе направена през ноември 2021 г., когато престолонаследникът шейх Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян посети Анкара, с което се постави основата за нормализиране на двустранните отношения.
Визитата на Ердоган всъщност съвпада с 50-годишнината от създаването на Обединените арабски емирства, което й придава още по-голямо значение.
"С това посещение целим да подобрим постигнатата инерция и да предприемем необходимите стъпки, за да изведем отношенията си отново на нивото, което заслужават", заяви Ердоган пред турски медии преди отпътуването си.
В съобщение на Дирекцията по комуникации към президенството се посочва, че по време на посещението се предвижда да бъдат подписани общо 12 споразумения за активизиране на двустранните отношения в редица сектори, сред които търговия, съобщения, земеделие, здравеопазване.
"Стокообменът ни с ОАЕ е около 8 милиарда долара. Нашият износ възлиза на около 5,5 милиарда долара. Турски компании реализират 141 проекта на стойност 13 милиарда долара. Но има много по-голям потенциал, искаме стокообменът да се увеличи двойно", заяви Ердоган.
Редица турски медии писаха, че ОАЕ провява интерес най-вече към турската военно-промишлена индустрия, към националния телеком оператор Телеком и други фирми със стратегическо значение.
В съобщението на Дирекцията по кумуникации към президенството се посочва, че с посещението на турския президент се отваря "нова страница в отношенията Турция-ОАЕ".
Кои са факторите, които предизвикаха тази положителна промяна, като се има предвид, че именно Ердоган бе посочил, че "ОАЕ имат пръст в осуетения метеж на сподвижниците на Фетуллах Гюлен през 2016 г., което предизвика и охлаждането на отношенията с Анкара?
Според проф.д-р Бурханеттин Дуран, главен координатор на проправителствената фондация за политика, икономика и изследвания на обществото - СЕТА, всъщност ОАЕ са инициаторът на промяната. Той свързва тази промяна както с променящите се международни и регионални баланси, така и с факта, че ОАЕ са си взели поуки от "амбициозните външнополитически действия на Турция".
"Решителността и положителните действия на Анкара по време на блокадата на Катар през 2017 г. и либийската намеса през 2019 г. подтикнаха ОАЕ да пристъпят към нови отношения с Турция", каза той.
Според анализатори от критични към Ердоган медии като "Медияскоп" слабостта на турската икономика в настоящия момент е ключ за интересите на ОАЕ, в чиято политика е заложена стратегията за придобиване на влияние в различни страни чрез инвестиции.
Опозиционни медии като в. "Сьозджу" критикуват остро политиката на Ердоган за ползване на капитали от тази страна (съществуват твърдения, че Канал Истанбул ще се строи с тяхни инвестиции).
В политически аспект сближаването между Турция и ОАЕ има смисъла на отказ от страна на Анкара от реториката за "принципна външна политика и ценна самота", която й причини много неприятности в Сирия, Либия, отърсването от нея може да бъде спасителен пояс за оцеляване на управляващата Партия на справедливостта и развитието, което се счита за важен момент.
Разбира се, зад желанието за сближаване между Турция и ОАЕ стоят и "регионалните баланси", които с идването на власт на Джо Байдън придобиха нови измерения в Близкия изток и налагат нормализиране на отношенията между две регионални сили, каквито са Турция и ОАЕ.
"Администрацията на Ердоган иска да преодолее самотата, с която живее от известно време в региона. Великобритания, с подкрепата на САЩ успя да убеди двете страни да постигнат "студен мир". Това даде възможност да се отърват от политическата самота, в която се намираха. Сега топката е в полето на Турция и ОАЕ. В ръцете на правителствата на двете страни е да запълнят това изключително крехко сближаване и да го превърнат в топло и продуктивно сътрудничество", посочва в статия бившият турски посланик в САЩ и Израел Намък Тан.
А според проф. Бурханеттин Дуран нереално е да се очаква незабавно разрешаване на конкуретните проблеми между Турция и ОАЕ.
По думите му проблемите в Източното Средиземноморие, в които се включват и отношенията ОАЕ - Гърция, от една страна и Сирия /респективно Русия и конфликтът с Украйна/ от друга страна ще бъдат тест за това накъде ще поемат отношенията на ОАЕ с Анкара в бъдеще.
По време на двудневното си посещение Ердоган ще посети и Световното изложение EXPO 2020 в Дубай.
(НД)
/НЧ/