Разхлабване тук, затягане там - италианската стратегия за борба с коронавируса

AV 16:11:31 14-02-2022
PA1605AV.004
Италия - коронавирус - стратегия

Разхлабване тук, затягане там
- италианската стратегия за борба
с коронавируса


София, 14 февруари (Габриела Големанска от БТА)

На 11 февруари Италия шумно обяви две стъпки, с които се приближава до свободата, на която хората се радваха преди коронавирусната пандемия. От 11 февруари отпадна задължителното носене на маски (но само навън) и отвориха врати дискотеките (но само за притежателите на супер зелен сертификат, издаван само за ваксиниране срещу Ковид-19 или за прекарване на заразата).

Но в Италия всяко разхлабване на мерките в една област се случва почти паралелно със затягане на мерките в друга област. Така например от 1 февруари в Италия бяха разхлабени изискванията за влизане в страната на ваксинираните. За тях и за преболедувалите отпадна изискването за отрицателен резултат от тест за коронавируса. Тестът остана за неваксинираните и непреболедувалите, но пък за тях отпадна карантината от пет дни. И пак от същата дата обаче в Италия влезе в сила ново ограничение - валидността на супер зеления сертификат (еквивалентен на европейския цифров сертификат за ваксинация и за преболедуване) намаля от 9 на 6 месеца.

След като измина една седмица, през която доминираше това противоречие между хем разхлабени, хем затегнати правила, от 7 февруари в страната влезе в сила ново облекчение - при поставена бустерна доза супер зеленият сертификат се счита за безсрочен. Поне докато не се разпореди повсеместно поставяне на втора бустерна доза. Пак от тази дата за чуждите туристи беше разрешен достъп с обикновен зелен сертификат (сертификат за ваксинация, сертификат за преболедуван Ковид-19 или сертификат за отрицателен резултат от тест за Ковид-19) до хотели, ресторанти, музеи, тоест за тях се отвориха вратите на всички онези места, които остават недостъпни за италианците, непритежаващи супер зелен сертификат (тоест за неваксираните и непреболедувалите италианци). Но облекчението за туристите беше при определени условия - да имат сертификат за ваксинация или преболедуване, но чиято валидност в Италия се смята за изтекла.

И докато туристът се радва на тази новина, а италианецът се сърди, че е дискриминиран, тук пак има леко противоречие. Защото, за да стигне до хотела, до ресторанта или до музея, в който има право да влезе с обикновен зелен сертификат, за да се добере от летището или гарата до центъра на който и да е италиански град, или от едно до друго населено място в Италия, чуждият турист трябва да вземе градски или междуградски транспорт, в който от 10 януари обаче се влиза само със супер зелен сертификат. Може би за неваксинираните и непреболедувалите туристи, които влизат в Италия с тест за коронавируса, което ще рече с обикновен зелен сертификат, с който не могат обаче да ползват вътрешния транспорт, успокоение би било, че за италианците с обикновен зелен сертификат продължава да е недостъпен не само общественият транспорт, но и културните и спортните обекти, хотелите, заведенията (освен, ако не взимат храна за вкъщи), конгресите, панаирите, тържествата след граждански и религиозни церемонии.

Всъщност за италианците до 31 март, когато свършва извънредното санитарно положение, обикновеният зелен сертификат отваря вратите само на фризьорските салони, пощите, банките, църквите, на някои обществени учреждения или търговски обекти за извършване на услуги, смятани за съществени. Онези, които изобщо нямат зелен сертификат, до 31 март може да влизат само в магазините за хранителни стоки, в аптеките, в магазините за храни за животни, в болници и при личен лекар, в магазини за горива, в бензиностанциите.

Така че и сегашното разхлабване на още две мерки, станало факт на 11 февруари, предшества затягане на една мярка от 15 февруари. От тази дата работещите в Италия, които са навършили 50 години, ще имат право на достъп до работните си места само със супер зелен сертификат (за първоначална ваксинация, за прекарана зараза или за поставен бустер). От схемата отпадат онези служители, навършили 50 години, които досега имаха право на достъп до работното си място с обикновен зелен сертификат, който се получаваше и срещу отрицателен резултат от тест за коронавирус.

За служител от тази възрастова група, който се яви на работа без супер зелен сертификат, са предвидени глоби от 600 до 1500 евро. Освен това такъв служител се смята и за отлъчил се от работа без основателна причина и той губи право на дневна надница. Ако в продължение на четири дни служител се ви на работа без супер зелен сертификат, от петия ден той е временно отстранен от работа и няма да получава заплата, докато не се яви, въоръжен със супер зелен сертификат. Мярката не предвижда уволнение. Правилото ще е в сила до средата на юни, когато се очаква в Италия изобщо да отпадне действието на зеления сертификат като цяло.

Когато служителят, навършил 50 години, не може да се ваксинира срещу Ковид-19 по здравословни причини и представи медицински документ за това, той автоматично е освободен от новото задължение. За служителите, навършили 50 години, новото изискване бе съобщено още в края на декември. На 1 февруари за тази възрастова група влезе в сила глоба от 100 евро, ако не са си поставили ваксина срещу Ковид-19. Тя се плаща еднократно и естествено мярката породи много критики срещу управляващите. От страна на привържениците на антиковидните мерки критики също дойдоха, че въпросната глоба е многократно по-малка от глобата например за уриниране на улицата, която е 5000 евро.

Съгласно правилото, което ще влезе в сила от 15 февруари, глоби има и за работодателите. Ако те допуснат до работното място служители, навършили 50 години, без супер зелен сертификат, то те ще трябва да платят глоба от 400 до 1000 евро. Работодателят е длъжен да проверява за супер зелен сертификат на работното място и всеки друг, навършил 50 години, който се появи там по друга причина - клиент, доставчик, служител на фирма за поддръжка на интернет или за почистване. Начин за заобикаляне на новата мярка е служителите, навършили 50 години, които не притежават супер зелен сертификат, да се уговорят с работодателя да работят само дистанционно. В този случай тях ги грози само глобата от 100 евро, налагана на неваксинираните навършили 50 години.

Дали новата мярка ще породи протести, като например тези на шофьорите на камиони в Канада, заразили с протестното си движение и други страни, това само времето ще покаже. Още когато в средата на октомври бе въведено изискването за достъп до работното място с обикновен зелен сертификат, това породи вълна от протести в Италия. Епицентърът им беше главно в Триест. Масовите протестни прояви тогава обаче превърнаха града и в огнище на коронавирусната зараза. Протести имаше и на други места в страната, като в даден момент те се организираха почти всеки уикенд.

А някои от лидерите на протестите се заразиха с коронавируса. Един от тях, Лоренцо Дамиано от Тревизо, след престой в интензивно отделение, промени мнението си за ваксините и заяви, че те спасяват живота на хората, което му навлече много критики и заплахи. Друг протестен лидер - Стефано Пуцер от Триест, изкара заразата по-леко, под карантина у дома си, недоволен, че не може да излезе и да се включи в поредния протест срещу ваксините и зелените сертификати.

В края на януари, когато започнаха протестите в Канада, в социалните мрежи се завъртя видео, в което се виждаше как десетки камиони прекосяват италиански град, надувайки клаксони. Видеото бе споделено от хиляди хора и се появиха твърдения, че канадските шофьори са заразили с протестърския си плам италианците. Над видеото имаше и текст, който гласеше: "Първо беше Канада, а сега е Италия".

Проучване на звеното на агенция Франс прес за проверка на фактите обаче показа, че става дума за фалшива новина. Видеото се оказа истинско, камионите също, а градът, през който минават те, по виждащите се във видеото пътни знаци бе идентфициран като Карманьола в областта Пиемонте. Но дотук с истинските факти. Видеото се оказа заснето на 25 септември миналата година по време на местния фестивал в чест на светеца Сан Микеле. От седем години в града бил възприет обичай на този празник през него да преминава шествие от камиони, представено в края на януари невярно като шествие, вдъхновено от канадския "конвой на свободата".

И ако мярката, която влиза в сила утре, не предизвика протести, то протести се очертават заради матурите, които за първи път от две години в Италия ще протекат в нормален формат. Това стана възможно, след като от 7 февруари бе разхлабено правилото за дистанционно обучение. При случаи на зараза в клас, вече преминават към дистанционно обучение само неваксинираните ученици, и то вместо за 10 само за 5 дни. В резултат на намаляване на дистанционното обучение матурите ще протекат като при нормално обучение - с два писмени изпита по италиански и по предмет на профилиране, и едно събеседване. Това се харесва на учителите, но не и на учениците, които най-вече са против втората писмена матура. Малки протести вече имаше на няколко места в Италия. Според учениците матурата в този й вид трябва да се промени, защото дистанционното обучение не им е позволило да се подготвят достатъчно добре за зрелостните изпити.

Иначе в Италия в интернет пространството протести има при всяка новина, касаеща ваксини, сертификати и коронавирус. Тези дни особена полемика породи случаят с детето от Модена с тежко кардиологично заболяване, което се нуждае от операция. Интервенцията, планирана да бъде извършена в клиника в Болоня и за която медиците казаха, че е неотложна, де факто се забави заради искане на родителите по време на операцията на детето им да се прелива само кръв от донори, които не са ваксинирани срещу коронавируса. След сезиране на съдия и на прокуратурата, интервенцията ще се осъществи, без да се взимат предвид възраженията на родителите, преценени като научно необосновани. На родителите освен това временно бяха преустановени правата над детето, което още не е навършило 3 години./ПА/