За първи път в Сатирата: "Криворазбраната цивилизация"Основаният през 1956 година Сатиричен театър поставя за първи път "Криворазбраната цивилизация" от Добри Войников. Публикуваната през 1871 г. пиеса в пет действия е сред най-честно изпълняваните у нас. Най-популярна остава интерпретацията от телевизионния мюзикъл на БНТ, чиято премиера е през 1974 г. Режисьор е Хачо Бояджиев, а на сцената излизат големите български актьори Георги Парцалев, Никола Анастасов, Георги Калоянчев, Ружа Делчева, Зорка Димитрова, Васил Попов.

Николай Урумов е режисьор на най-новата версия на "Криворазбраната цивилизация". "Самото заглавие съдържа отговора, че е криво разбрана тая цивилизация. И това е така, защото ние натоварваме тази цивилизация с такова разбиране - малко изкривено. Тези, които са носители на цивилизацията, и които я прокламират, също се оказват мними и фалшиви образи, защото носят само нещо външно, повърхностно, лъскаво, което грабва погледа и вниманието. И ние се подхлъзваме по този външен блясък, и тези външни обещания", казва пред БТА Урумов.

"Така е заложено в пиесата - че идват винаги някакви хора и искат да ни променят, и да ни оправят, а реално погледнато ние трябва да си държим на нашите традиции и да не забравяме нашите корени. Мосю Маргариди е една от емблематичните роли в тази постановка. Харесва ми, че има движение и послания, които са от век и половина, а все още са актуални", казва актьорът Кирил Ефремов.

За героинята си мадам Злата, актрисата Албена Михова споделя: "Тя цялата е актуална. Има такива жени и сега. Има и такива теми сега. Аз съм носител на героиня, която е фурнаджийска лопата – когато е с едните, е с тях, когато е с другите - е с другите, интересчийка, общо взето".

Младата надежда на Сатирата – Александър Григоров, влиза в кожата на Петър, синът на мадам Злата. "Той е момчето, което лесно се повежда и подвежда по новото, но накрая разбира, че е разочарован. Защото хората сме склонни да се подвеждаме по неща, които не разбираме, те ни привличат със своята лъскавост, със своята шармантност", разказва актьорът.

Сценографията и костюмите в "Криворазбраната цивилизация" са на Кирил Наумов и Боряна Семерджиева. Музикалните картини са от Иван Стоянов. Хореографията е на Татяна Янева. Стиховете са на Стефан Вълдобрев.

В останалите ролите са Деляна Хаджиянкова, Екатерина Георгиева, Росица Александрова, Стефания Кочева, Васил Грънчаров, Ивайло Калоянчев, Константин Икономов, Мартин Гяуров, Пламен Великов, Симеон Гълъбов.

Автор и камера – Даниел Димитров
Монтаж – Валя Ковачева

 

 Това съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg