Седем обикновени мишелова отлетяха отново на свобода край Кремиковския манастирСедем обикновени мишелова отлетяха на свобода, след като известно време за тях бяха полагани специални грижи в Спасителния център за диви животни към неправителствената организация "Зелени Балкани". Птиците бяха върнати отново в природата преди обяд днес. Те бяха пуснати в поляните под Кремиковския манастир. Птиците бяха транспортирани от Стара Загора, където се намира спасителният център. До София те пътуваха с ветеринарните лекари Христина Клисурова и Руско Петров, който е и управител на центъра. Птиците бяха поставени в отделни кашони и извозени със специална линейка, с която центърът се е сдобил благодарение на дарения и с подкрепата на аутсорсинг компания.

Дарители, доброволци и журналисти лично участваха в пускането на птиците след кратък инструктаж от специалистите. Екип на БТА също имаше възможността да усети вълнението от досега до една от дивите птици. Пернатите животни пък бяха видимо спокойни и всичките седем отлетяха успешно. Това означава, че те се чувстват добре, възстановени са и ще могат да продължат живота си в естествената си среда. Четири от птиците са били с фрактури по крилата, а други три - с наранявания. Една от тях дори е била отстреляна, посочи Петров. Рехабилитацията им е отнела известно време, през което птиците са били подготвяни за момента, в който отново ще полетят в природата. За успешното протичане на акцията допринесе и хубавото февруарско време. След като бяха пуснати, птиците кацнаха на дърветата, за да се ориентират в новата обстановка.

Мишеловите са защитен вид по Закона за биологичното разнообразие. Те могат да бъдат забелязани често край магистрали в търсене на храна. Това обаче може да е проблем за тях, защото има опасност да бъдат блъснати от минаващите автомобили. Предизвикателство пред тези птици е и бракониерството.

На всяка пусната птица има поставени два вида пръстени с информация за нея, която е записана в базата данни на "Зелени Балкани" и Българската орнитологическа централа към БАН, обясниха от Спасителния център. Единият от пръстените е метален, като неговата цел е в случай, че птицата умре, да не може да се разгради и специалистите да получат информация за начина й на живот до смъртта й. Другият е пластмасов. Информацията на него е кратка и ще е от полза на орнитолозите в района на София при наблюдение на птиците.

Очакванията са в този период на годината мишеловите да обитават ниските места в природата, където да откриват храна. Те са хищни птици и, както издава и името им, се хранят предимно с мишки и други дребни гризачи. През лятото ще се издигнат по-нависоко, в гората, защото тогава е периодът на гнездене.

Репортер и оператор - Борислава Бибиновска

Монтаж - Михаил МихайловТова съдържание е обект на авторски права. Запитвания относно неговото използване : +359 02/92 62 252; marketing@bta.bg

Абонамент

Видеоемисията на БТА предлага авторски видео материали от страната, ексклузивни интервюта и коментари.

Всички материали в емисията са собственост на БТА, освен ако изрично е посочено друго, и са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.

За абонамент и продажби: +359 02/92 62 320, 02/ 92 62 252; имейл: marketing@bta.bg